Jakthundsförsäkring – vad man ska tänka på

För dig som använder din hund till jakt är det bra att veta reglerna för din hundförsäkring och fundera över att lägga till jakthundsförsäkring. Anledningen är såklart att det är större risk att jakthundar råkar ut för allvarligare skador och med en jakthundsförsäkring så kan du få ett högre försäkringsbelopp. 

Vanligtvis erbjuds jakthundsförsäkring till dig som har jaktkort eller på annat sätt är involverad i jakt. Har du ett medlemsskap i en jaktklubb eller äger jakträttigheter exempelvis så bör du kunna ha en jakthundsförsäkring. 

Vad som ingår i en jakthundsförsäkring

Utöver det högre försäkringsbeloppet som du kan få ut så finns det två andra saker som är värda att tänka över för en jakthundsförsäkring (som du ofta annars får lägga till separat). Det som skiljer mot en vanlig försäkring är ju att en jakthund ofta är speciellt tränad vilket gör den mer svår att ersätta. De två sakerna är livförsäkring och användbarhetsförsäkring.

Livförsäkring

Livförsäkring ger dig ersättning om hunden måste avlivas. I det fallet så får du ersättning utifrån inköpsbeloppet du betalade när du köpte hunden. Eftersom jakthundar är tränade specifikt för jakt så kan ju det ofta vara en större summa än en vanlig hund, och du kan också få ytterligare ersättning om din hund är meriterad.

Användbarhetsförsäkring 

Användbarhetsförsäkring är det andra som är viktigt om du har en jakthund. Det innebär att man försäkrar hundens användbarhet, dvs. dess förmåga att kunna delta i jaktaktiviteter. Om din hund råkar ut för en olycka eller sjukdom som gör att den inte längre kan springa, söka eller på något annat sätt inte kan delta i jakten så kan du få ersättning utifrån dess marknadsvärde. 

Vad som också kan skilja är att man i de fallen man har en jakthundsförsäkring är att självrisken inte är densamma vid viltolyckor.

Försäkringsbolag som erbjuder jakthundsförsäkring

Det finns ett antal försäkringsbolag som erbjuder jakthundsförsäkring som en specifik försäkring. Om du redan har en försäkring hos ett bolag som inte erbjuder det, eller vill välja ett annat, så kan du också oftast lägga till livförsäkring och användbarhetsförsäkring som tillval för att säkerställa att du får ett liknande skydd. ManyPets har till exempel inte en specifik jakthundsförsäkring men du kan fortfarande få ett liknande skydd genom att lägga till livförsäkring.

Hos Svedea så kan du få en rabatt om du är med i Jägarnas Riksförbund på 5%. Agria erbjuder också en försäkring för hela jaktlaget om ni är flera som använder det. 

Jakthundsförsäkring hos Svedea

Svedea erbjuder en väldigt omfattande och specifik försäkring för dig som använder din hund vid jakt. Man ersätter upp till 60 000 kr och täcker de vanligaste sjukdomarna och olycksfallen som kan uppstå med upp till 6000 kr för medicin och rehabilitering samt MR/CT upp till 5 000 kr. Du behöver inte heller betala någon självrisk vid vildsvinsskador och kan få 5% rabatt om du är med i Jägarnas Riksförbund.

Jakthundsförsäkring hos Sveland

Sveland erbjuder en jägarhundsförsäkring där man ger upp till 60 000 kr i ersättning och extra skydd vid vildsvins- & rovdjursolyckor som kan ske vid jakt. Som tillval kan man också välja att lägga till medicin och rehabilitering.

Jakthundsförsäkring hos Agria

Agria är det tredje alternativet som i dagsläget erbjuder en jakthundsförsäkring. Man har liknande villkor med upp till 60 000 kr i ersättning samt medicin och rehabilitering upp till 6 000 kr. Livförsäkring ingår också i paketet.