Chihuahua – Allt du vill veta om hundrasen

Finns det en hund som på senare år blivit mer uppmärksammad en Chihuahuan? Den lilla charmören har blivit en kändisfavorit bland filmstjärnor och popstjärnor, där man sett den följa med på röda mattan i en moderiktigt hundväska. Men chichuahuan är mer än en kändisaccessoar – Den är aktiv, social, nyfiken, kärleksfull och ett glädjeämne för alla hundägare. I dag är den en av de populäraste hundraserna.

Världens minsta hundras

Chihuauan är världens minsta hundras med sina 14-23 cm i mankhöjd och vikt på 0,5-3kg. Det gör såklart att man inte kan använda den på samma sätt som en större hund, men man ska samtidigt inte dalta och behandla den som vilken hund som helst. Chihuahuas gillar att vara aktiva och kan gå långpromenader eller delta i agility. Den behöver in särskilt mycket motion för att hålla sig i form, men behöver röra på sig för att inte bli uttråkad.

Sin storlek till trots så är de flesta chihuahuas orädda och kan springa fram till andra hund och djur om man inte har den kopplad, vilket ökar risken för att allvarligt skadas. Man ska också passa sig från att lämna dem ensamma om det finns andra djur i närheten.

Ursprung och historia – Från Mexiko till världen

Chihuahuan har en lång historia som sträcker sig från Mexiko och aztekernas rike. Man har funnit avbildningar från 1500-talet av chihuahua på byggnader och det finns indikationer på att man offrade dem till gudarna vid vissa ritualer. Därifrån kom det på mitten av 1800-talet till USA och blev väldigt populära som sällskapshundar vid 1900-talets början i Mexico och Texas. I Sverige har chihuahua funnits sedan 1951 då de första exemplaren importerades, och har sedan på senare år blivit väldigt populära.

Långhårig och korthårig chihuahua

Det finns två typer av chihuahua, en långhårig och en korthårig. De är nästintill identiska vad gäller egenskaper förutom utseendet. Den långhåriga har en fluffigare svans, lite mer päls och mer an en lejonman kring huvudet. Den korthåriga är istället helt korthårig men en lite kortare svans. Båda varianterna finns i alla färgkombinationer

Träna chihuahua

Det som är viktigt med alla hundar gäller särskilt för shichuas när det kommer till upplärning: man måste börja tidigt. Gör man det så är chihuahuas lättlärda och man kan få dem att lära sig att göra sina bestyr inomhus i låda (såklart beroende på hur mycket man tränar och beroende på just din hund).

Barn och chihuahuas

Eftersom chihuahuas är väldigt sällskapliga hundar som gillar uppmärksamhet så uppskattar de oftast inte konkurrens från barn. Man kan såklart träna dem, men som regel är barn under 6 år inte att rekommendera 

Skäller chihuahuas 

Sin storlek gör att skällandet inte blir lika högljutt som en stor hund, men det kan såklart bli en jobbig faktor om det sker konstant. Chihuahuas är medel när det gäller skällande, så därför gäller som i alla fall att man tidigt börjar med att vänja den vid socialisering med andra människor, hundar och djur. Rasen är ganska envis och har stort självförtroende så det gäller att vara konsekvent och inte ge efter trots att den är väldigt söt.

Mat för chihuahuas

När man är den minsta hunden i världen behöver man såklart en något annorlunda kost med mindre bitar och bättre näringsanpassat innehåll. Chihuahuas blir sällan överviktiga med sin aktiva stil, men ett par extra gram när man bara väger 1 kg kan såklart göra en del skillnad. En övervikt kan göra att man har svårare att hantera varma temperaturer och att det blir en extra belastning på knälederna. Så håll lite koll och väg vikten med jämna mellanrum, det är väldigt lätt när det gäller små hundraser att man får ett överskott.

Kost för valp (0-8 månader)

Första tiden som valp vill man såklart hålla en bra kost och hitta rätt vad som passar just för din hund. Du kan hitta specialanpassat torrfoder för just chihuahuas från exempelvis Royal Canin. En chihuahuavalp kan såklart även äta våtfoder som är för mindre hundraser exempelvis Mini puppy från Royal Canin. Maten ska delas upp i flera måltider under dagen så att lillen inte går hungrig och klarar av att få i sig allt. Man ska såklart också alltid servera vatten till måltiden.

Hur mycket foder man ska äta beror på hur stor valpen är. En liten chihuahuavalp på 0,8kg bör få i sig 290g foder per dag, med framförallt våtfoder som bas (ca 235g). En liten större valp på 1,5kg ska få i sig 320g med 260g våtfoder och 60g torrfoder. Så väldigt små skillnader.