Hundraser – vilka olika hundar finns det? Topplista 2021

Vad är en hundras?

För att skapa ordning och organisera hunduppfödning och framavla renrasiga hundar så kategoriserar man olika hundtyper. En renrasig hund registreras och har en stamtavla som kennelklubben den kommer ifrån har koll på. Det finns år 2020 över 300 olika hundraser så är man sugen på att skaffa hund så finns det många olika att välja mellan. Oavsett hundras så kan man alltid fundera över om man ska skaffa hundförsäkring, där olika hundraser har lite olika premie beroende på vilka åkommor som är vanliga för vilken ras.

Indelning av hundar

Indelningen av hundraser var från början mer ett sätt att indela hundar efter vilken funktion den hade, exempelvis om det var en jakthund. I slutet av 1800-talet började det bli mer organiserat och idag finns det en internationellt system. Svenska Kennelklubben följer Internationella Hundorganisation (FCI) gruppindelning utifrån ras och typ. Alla länder har dock inte samma indelning, men det ger en bra bild av olika typer av hundar. Det vanligaste systemet innefattar 10 olika rasgrupper som sedan i sin tur består av flera olika hundraser.

 1. Vall-, boskaps- och herdehundar
 2. Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
 3. Terrier
 4. Taxar
 5. Spetsar och raser av urhundstyp
 6. Vall-, boskaps- och herdehundar
 7. Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
 8. Terrier
 9. Taxar
 10. Spetsar och raser av urhundstyp

Mest populära hundraserna – topplista 2020

Om man tittar på vilka hundraser som är vanligast (alltså finns flest av) eller mest populära (alltså hur många som säljs) så finns det ofta ett par hundar som återkommer år efter år. Däremot så har många gått från lite större brukshundar till att många har hund som sällskapsdjur och därmed efterfrågar lite andra egenskaper. Några av de hundraser som blivit mer populära under 2019 och 2020:

Vanligaste hundraserna i Sverige

I Sverige registreras alla hundar, oavsett om det är renrasiga eller hundra med okänt ursprung, hos Jordbruksverket. Det finns nästan 1 miljon hundar och 700 000 hundägare registrerade i slutet av 2020. Det är nästan 1 hund per 10 person i Sverige! Vilken som är den vanligaste beror lite på hur man räknar. Exempelvis särskiljs långhårig och korthårig chihuahua vilket gör att det om man tar det tillsammans skulle det var bland de mest populära.

 1. Labrador
 2. Schäfer
 3. Golden retriever
 4. Chihuahua
 5. Jack Russell
 6. Pudel
 7. Jämthund
 8. Cocker spaniel
 9. Border collie
 10. Bichon havanais

3 mest hundraser sökta på Google 2019

Pudel

Pudeln är en glad och rolig sällskapshund i mellanstorlek. Med sina många olika frisyrer så är det en populär utställningshund men även en duktig agility hund. Den trivs inte att vara ensam, men är en utmärkt familjehund som är lätt att ha hand om. Pudeln blir upp mot 12-15 år beroende på storlek. 

Golden retreiver

Golden retreiver är ingår i gruppen stötande hundar och kommer ursprungligen från Storbritannien där den användes jakthund. Som hund är den väldigt samarbetsvillig och snäll, samt social och trivs med familjer. Den mognar sent och älskar att leka, gärna i vatten. Är en något större hund med en mankhöjd på runt 50-60cm beroende på hane eller tik. Levnadslängden är strax över 10 år och den är en frisk hundras utan mycket åkommor. 

Labrador retriever

Labradoren är en riktigt jakthund som kan användas till nästan allt och är en av de mest populära raserna. Den påminner om en Golden retreiver i storlek (55-58cm mankhöjd) och i egenskaper, med en lättskött päls och ett glatt samt socialt humör. En labrador ställer krav på att få mycket motion. Den är relativt frisk, men vissa problem med höfter, armbågar och ögon är bland annat vanligt.