Recension & omdöme

Moderna hundförsäkring

Ett rutinerat och heltäckande försäkringsbolag med 3 olika alternativ

Moderna är ett heltäckande försäkringsbolag med katt och hundförsäkring som ett av sina specialområden. Moderna erbjuder bland de billigaste försäkringarna med sin Enkel hundförsäkring, men rankas också i topp av Oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå för sina bättre alternativ Dubbel och Trippel.

Man kan försäkra sin hund från 6 veckors och upp till 8 år ålder och får under det första året 25% rabatt. Därutöver får man fri tillgång till FirstVet så att man kan få hjälp snabbt och enkelt via datorn eller mobilen.

Nedan gör vi en ordentlig genomgång av för- och nackdelar och jämför Modernas olika försäkringsalternativ så att du lättare kan välja. Här är en sammanfattning av vårt omdöme, en jämförelse av de olika försäkringarna samt en genomgång av av vad som ingår. Hoppas du får nytta av recensionen!

marliese-streefland-2l0CWTpcChI-unsplash-removebg-preview
4.5/5

Moderna är ett välkänt försäkringsbolag som har högt betyg när det kommer till veterinärvård och en låg självrisk.

Försäkringsnivåer - vad som ingår i Modernas försäkringar

Moderna har tre nivåer som man kan välja mellan när man väljer att teckna hundförsäkring: Enkel, Dubbel och Trippel. Vad som skiljer mellan de olika nivåerna är vad som täcks i olika fall och hur hög ersättning du kan få ut, samt att du såklart betalar mer för ett bättre skydd. 

Vilken du ska välja beror på vad som är viktigt för dig: ett lågt pris eller ett väldigt omfattande skydd. Det beror också såklart på vilken risk du känner att din hund har att råka ut för olycka, skada eller sjukdom. 

Enkel - ett grundläggande skydd till låg kostnad

Moderna Enkel veterinärvård är den billigaste och därmed också minst täckande försäkringen. Den täcker upp till 30 000 kr i veterinärvård, men innehåller egentligen bara det grundläggande. Du får ersättning för olyckor och sjukdomar, men ersättning för MR/CT röntgen, rehabilitering och medicin ingår inte alls.

Detta alternativet är för dig som har en väldigt frisk hund med låg risk för att drabbas av sjukdomar eller olyckor.

Dubbel - ett starkt skydd som passar de flesta

Mellanalternativet är Moderna Dubbel som ger ett bra mycket starkare skydd genom att täcka mycket fler saker samtidigt som max ersättningsbeloppet är 60 000 kr. Du får ersättning för MR/CT röntgen för upp till 7000kr/år, receptbelagd/utskriven medicin och rehabilitering för upp til 7000kr/år utöver veterinärvårdsersättningen. Dolda fel (sjukdom eller liknande som inte syns som valp) täcks också om du tecknar försäkring innan 4 månaders ålder, så vänta inte för länge.

Väljer man Moderna så rekommenderar vi den här försäkingsnivån eftersom man skyddas betydligt mer än skillnaden i pris kostar.

Trippel - Maximalt skydd och ersättning

Det sista alternativet är Moderna Trippel som är den mest heltäckande försäkringen de erbjuder (och såklart också den dyraste). Här kan man välja vilken ersättningsnivå man vill ha som maxbelopp, antingen 90 000 kr eller 120 000 kr. 

I övrigt ingår allt i dubbel med ett högre maxbelopp: MR/CT röntgen för upp till 15 000 kr/år, medicinkostnader, rehabilitering upp till 7000 kr/år och dolda fel. Utöver det så får man också viss tandvård, strålning och cellgiftsbehandling och möjlighet till hundpensionat om man själv blir så sjuk att man inte kan ta hand om sin hund.

Det här alternativet passar dig som har en hund vars ras har en hög risk för sjukdomar och skador, eller om du vill känna dig trygg i att kunna ha råd även med dyrare behandlingar.

Jämförelsetabell

Annat som är bra att veta

Karenstid

Om du redan har en försäkring så är det inga problem att byta. Moderna ger fullt skydd från dag ett om du har en hundförsäkring fram till dagen deras försäkring börjar gälla. Om du inte har hundförsäkring, men din hund är 12 veckor så är det heller ingen karenstid om du har ett veterinärintyg.

Om du däremot inte har hundförsäkring så är det 20 dagar karenstid när försäkringen inte gäller. Det är för att du inte ska kunna skaffa en försäkring om din hund plötsligt blir sjuk, så oftast så är olyckor inte inräknade.

Självrisk och självriskperiod

Hos Moderna så har man valbar fast självrisk mellan tre olika belopp: 900, 1800 och 3600 kr. Det innebär att du kan välja mellan en låg eller hög kostnad i fast självrisk som du betalar när du väl behöver veterinärvård. En låg självrisk ger såklart dock en högre månadspremie. 

Den rörliga självrisken en bestämd procent av kostnaden. Hos Moderna så är den antingen 15 eller 25%.

Moderna har en självriskperiod på 180 dagar. Det innebär att du aldrig kommer behöva betala mer än ett självriskbelopp per halvår.

Från 6 veckor till 8 år

Moderna har en åldersbegränsning där den övre åldern är 8 år. Över det så kan man inte ha en försäkring längre. I de fallen är såklart månadspremien ofta ganska hög, men om man vill ha en hundförsäkring för en äldre hund är det bättre att titta på exempelvis ManyPets som inte har någon åldersbegränsningar. 

Man har också en minimum ålder som är 6 veckor. Innan det går det inte att försäkra hunden, men även här finns exempelvis ManyPets och andra alternativ.

Pris för en hundförsäkring

När man ska försäkrar sin hund kommer det alltid kosta pengar, men ofta är månadspremien relativt liten mot kostnaden den dag du behöver vård. Som alltid så beror priset på vilken hund du har och ett antal andra faktorer. Tar man den billigast försäkringen så kan man komma ned mot 150 kr per månad, men du bör räkna med snarare 200-300 kr/månad. Oftast så väljer man dock inte det minsta skyddet eftersom det inte ger något större skydd, så du kan mycket väl hamna något högre. 

Lättaste sättet att få veta exakt pris är att kolla just ditt pris vilket går på 3 minuter och inte binder dig till någonting. När du kollar ditt pris fyller du helt enkelt i vilken ras, ålder, kön, kastrering tillsammans med dina personuppgifter så får du en exakt bedömning av vad det skulle kosta dig.

25% rabatt första året för valpar

Tecknar du en försäkring hos Moderna innan valpen är 6 månader så får du 25% rabatt under första året av månadsavgiften. Med tanke på att du kanske betalar 2000-3000 kr per år, så är det ju ingen jättebesparing men såklart bättre än inget.

Omdöme

Moderna är ett bra alternativ om man bortser från den lägsta försäkringsnivån Modern Enkel. I övrigt är det framförallt priset som är deras största konkurrensfördel. 

Villkoren för försäkringen är ganska likvärdiga med de flesta andra med något bättre belopp, men också aningen sämre självriskperiod bland annat. 

Pris
Inte alltid billigast, men ofta i topp.
Villkor
Sällan bäst, men likvärdigt med övriga.
Kundservice
Hög kvalitet, med snabba svar och bra hjälp.

Rekommendation

Ska man skaffa en försäkring hos Moderna så rekommenderar vi att man går upp en nivå och väljer Moderna Dubbel eller Trippel.

Moderna Enkel ger såklart ett grundskydd, men med tanke på kostnaderna så är det knappt att det är värt det. Villkoren för Dubbel och Trippel är relativt lika, men med högre ersättningsbelopp för den dyrare varianten. 

Fördelar

Nackdelar