Hundförsäkring labrador retriever

Labrador är en av de absolut vanligaste hundraserna i Sverige. Som hundägare så är det nästan ett självklart val att ha hundförsäkring (8 av 10 hundägare har hundförsäkring). Men vilken hundförsäkring är den bästa för just Labrador och vad ska man tänka på? I denna artikel så går vi igenom olika försäkringar och vad du som hundägare ska tänka på för just labrador. Vill du veta mer allmänt om hundförsäkring kan du läsa vår totala genomgång av hundförsäkringar.

Bästa (och sämsta) försäkringen för labrador retreiver

I våra jämförelse kan man lätt se vilken försäkring som har den billigaste månadspremien, men när man väljer försäkring ska man såklart kolla på mer en månadspriset. 

ManyPets har enligt de uppgifter vi har den billigaste totala kostnaden med självrisk, vad som ingår och andra villkor. Priset för en försäkring av en Labrador kan vara så lågt som 141kr/månadVi anser i övrigt att Bought by Many är det bästa försäkringsbolaget med de bästa villkoren, där man får ett väldigt bra skydd. Konsumenterna.se rankar också Bought by Many i topp vad gäller försäkringar för hundar.

Ett annat bra alternativ är Moderna hundförsäkring. Priset är något högre, där man kan få en försäkring från 190kr/månad för en labrador.

En fullständig jämförelse finns nedan och det som man ska tänka på är att det är en stor prisskillnad mellan det dyraste alternativet som man alltså bör undvika.

4.8/5
Bäst i test

Med den  lägsta månadspremien, snäll självrisk och ett omfattande skydd så ligger ManyPets högt i alla kategorier när man jämför försäkringsbolag. Deras Standard försäkring är ett enkelt val om man är osäker på vad man ska välja. En utmanare som redan ligger i topp.

4.5/5
Utmanaren

Moderna har bland den lägsta månadspremien samtidigt som man också har ett klart jämförbart skydd. Man har på några år gått från att vara något dyrare alternativ till att vara ett av de mest prisvärda alternativen för hundägare.

Vinnaren i vårt test är alltså Bought by Many när det kommer till bästa försäkringen utifrån vad som ingår i förhållande till priset.

En stark rekommendation även för Moderna som också har ett bra alternativ med deras mellannivå Dubbel.

Sämsta försäkringen blir till Agria som kostar nästan dubbelt så mycket som Moderna.

Försäkring för Labrador retriever - vad man ska tänka på

Eftersom labrador är en vanligtvis frisk hund behöver man inte addera eller tänka på något speciellt från ett hälsoperspektiv. Det man bör fundera över är hur man använder sig av sin hund. Eftersom det är vanligt att man använder labrador retriever till jakt så bör man kolla på jakthundstillägg om så är fallet. 

Eftersom det är en aktiv hundras så är ju också risken för att skada sig något högre och statistiken visar att Labrador retriever har något högre risk för skador av olika slag. Om man har en livlig hund eller rör sig i miljöer där man lätt kan råka ut för en olycka så ska man såklart också fundera på vilket skydd man behöver. 

Nedan har vi gjort en sammanställning av vad en hundförsäkring för en Labrador retriever kan kosta hos olika försäkringsbolag. Det man ska tänka på är såklart att priset kan skilja beroende på exakta omständigheterna (ålder, bostadsort, kön osv.) för just din hund och att självrisken många gånger kan bli lika mycket som månadspremien. Förutom priset så finns det såklart flera andra saker att ta hänsyn till, exempelvis självriskperiod, maxålder, vad som ingår osv. 

Hälsa, sjukdomar och vård

Labrador retriever är en aktiv hund som gillar att få motion och röra på sig. Det är med andra ord en frisk hund så länge den används och inte lägger på sig extra kilon genom för lite motion eller för mycket foder. Rasen är väldigt rörlig och stark, med en kompakt kropp och muskellösa bakben.

Förutom övervikt så är de vanligaste åkommorna besvär i höfter och armbågar samt vissa problem med synen. Det finns även risk att rasen får vissa problem med hälta (att hunden haltar och är stel) när den blir äldre. Livslängden är normalt 12-14 år, så den blir relativt gammal. 

Vad gäller vård så är rasen lättskött och har en smutsavvisande päls. Under vissa perioder så fäller den så då kan man borsta pälsen för att underlätta. Man kan också bada hunden om det behövs, antingen med eller utan hundschampoo.

Användning & beteende

En fullvuxen labrador har en vikt mellan 25-40 kg och har en mankhöjd på mellan 55 och 60 cm. Hundens päls är enfärgad i antingen svart, brun eller gul och ganska kort samt lite hård.

Storlek & utseende

Labradorer är väldigt snälla och sociala hundar som är glada och har lätt för människor och andra hundar. Den är intelligent och lätt att dressera eftersom detn är både tillgiven och gillar att vara till lags. Förutom motion så behöver den också hjärngympa. Eftersom den är social och gillar människor så passar en såklart väldigt bra som familjehund. Man kan aktivera den på flera sätt, till exempel jakt, lydnad, leta svamp eller viltspåra.

Ursprung

Labrador kommer ursprungligen från Kanada där den som god simmare hjälpte fiskare i deras vardag med förtöjning. Sedan dess avlades den vidare i England för att bli populär som apportör vid småviltsjakt. Idag är det en av de populäraste hundraserna med strax under 30 000 registrerade labrador hundar i Sverige.