Få hjälp med firstvet

FirstVet omdöme - gratis veterinär med hundförsäkring

Vad är FirstVet?

FirstVet är är en digital veterinär där du som hundägare kan komma i kontakt med en riktig veterinär online via videosamtal. På så sätt slipper du åka iväg för ett veterinärbesök och kan istället få hjälp inom några minuter. Oftast räcker ett samtal, men om man behöver behandling eller remiss kan de hjälpa dig att boka, i vissa fall kan de även ordna recept. På många sätt påminner det om hur digitala sjukhustjänster som ex. Kry fungerar, ett smart sätt att undvika köer och annat när man bara vill komma i kontakt med en kunnig person som kan hjälpa en.

Förutom hund så erbjuder de också hjälp för katt, häst, kanin, fåglar och flera andra husdjur. Till skillnad mot en vanlig veterinär så har de också öppet mycket längre – 07:00 – 24:00 varje dag, året runt! Man har idag över 250 000 djurägare som kunder och har ett väldigt högt omdöme från sina kunder.

Hur använder man FirstVet?

Skapa ett konto gratis på deras hemsida

Börja med att registrera dig här så har du ett konto den dagen du behöver en veterinär. FirstVet använder BankID för att gör det säkert och smidigt för dig som kund att logga in och identifiera dig.

Lägg till din hund

Genom att förbereda så mycket som möjligt så är det lättare för veterinären att ge råd och rätt diagnos.

Ange din försäkring

Alla svenska försäkringar ger gratis samtal i olika mängd så lägg in rätt försäkring så det inte kostar dig något.

Boka tid

När du behöver komma i kontakt med en veterinär kan du direkt boka en tid, antingen direkt eller att du beskriver vad som är fel och vilken tid som passar för dig att prata.

Få råd, diagnos & behandling

Veterinären hjälper dig att bedöma hur man ska få ordning på din hund med lämplig behandling eller medicin. Efteråt får du alla råd och journal direkt i appen eller via mail.

Du får också 20% på djursortimentet på apoteket.se för att inhandla det du behöver.

Firstvet är en digital veterinär i mobilen

Vad kostar det att använda FirstVet?

Det första samtalet är gratis, oavsett om du har försäkring eller inte. Därefter skiljer det lite beroende på vilken tid du ringer, hur länge samtalet är och vad det gäller.

Ordinarie priser om man inte är försäkrad

Om man inte har försäkring gäller deras vanliga priser som du kan hitta här. Generellt sett är det billigare att ringa på vardagar under arbetstid, samt att lättare besvär exempelvis fästingmedel eller p-piller är billigare. Ett samtal kan kosta från 99kr till 750kr, beroende som sagt på vad det är du behöver hjälp med. I förhållande till ett vanligt veterinärbesök, med all väntan och extra restid, känns det som ett väldigt lågt pris.

Gratis med hundförsäkring

FirstVet samarbetar i dagsläget med alla svenska hundförsäkringsbolag vilket för det gratis att använda. Dock så har man lite olika avtal med olika försäkringsbolag, så kolla vad som gäller just i ditt fall om du börjar använda det mycket. För att få tillgång till kostnadsfria möten med en veterinär behöver du lägga in dina försäkringsuppgifter i deras system, antingen när du registrerar dig eller vid din första bokning.

Ingen självrisk eller ökad premie när du använder tjänsten

Att använda FirstVet innebär inte att du behöver betala någon självrisk eller att din kostnad för försäkringen ökar. Man kan med andra ord lätt få hjälp även vid mindre saker när man känner sig osäker eller behöver råd, inte bara vid akuta fall.

Vad som inte täcks av försäkringen

Vad som inte täcks av försäkringen när du använder dig av FirstVet beror på vilket försäkringsbolag och försäkring du har. Oftast ingår inte olika former av beteendeterapi eller kostrådgivning. Inte heller utskrivning av fästingvaccin eller p-piller brukar ingå, men om det inte ingår så kan man få det via samtal för 99 kr.

Olika försäkringsbolag (Nov 2020)

ManyPetsGratis alla dagar 07-24​
ModernaGratis alla dagar 07-24​
SvedeaGratis alla dagar 07-24​
Ica FörsäkringGratis alla dagar 07-24​
AgriaGratis alla dagar 07-24​
If3 fria besök per år
Folksam3 fria besök per år
Sveland3 fria besök per år
Dina försäkringar3 fria besök per år

Hur ett samtal går till

Ett samtal till FirstVet är som ett vanligt samtal med en veterinär. Du kan använda deras mobil eller ringa in online via din dator. Du ringer ett videosamtal och veterinären frågor om ditt hunds symptom så han eller hon kan göra en bedömning.  Antingen kan du behandla din hund hemma och få behandlingsråd, eller så kan det behövas en fysisk undersökning och då får du hjälp med att hitta till en bra klinik.

När ska man använda FirstVet

Om din hund har akuta besvär eller råkat ut för en olycka så ska du självklart besöka en fysisk veterinär direkt. Om du däremot är osäker på om du verkligen behöver åka till en klinik, så funkar FirstVet perfekt. Din hund kanske har diarré eller mask i magen, ändrat sitt beteende eller verkar må dåligt på något annat sätt så kan du alltid kolla med FirstVet hur du lättast går vidare och om du behöver uppsöka en fysisk klinik eller kan behandla din hund själv hemma.

Skillnaden mellan FirstVet och VetHem

Det är egentligen väldigt lite skillnader mellan FirstVet och VetHem. Båda erbjuder en mobil lösning för att komma i kontakt med veterinärer och båda gör ett bra jobb. Vad gäller pris och villkor är det ganska lika, man verkar få kortare tid hos VetHem än hos FirstVet men samtidigt är det något billigare.

För hundägare som har försäkring så erbjuder dock samtliga aktörer gratis veterinärsamtal via FirstVet, medan det endast är Agria som samarbetar med Vethem. Så om du har hundförsäkring eller vill hitta den billigaste hundförsäkringen så kommer du få användning av FirstVet gratis.

Vårt omdöme

Att besöka veterinären är aldrig kul eftersom man antingen råkat ut för en olycka eller är rädd för att ens hund mår dåligt. Men all tid och stress när man ska boka och åka till veterinären är kanske det som gör det ännu jobbigare? Även om vi inte tror att FirstVet kan ersätta alla veterinärsbesök så känns det väldigt befriande att snabbt få hjälp med de småsakerna som man annars går och tänker på. Att direkt kunna få hjälp av kunnig personal som vet hur man ska göra känns betryggande. 

FirstVet känns lite som 1177 eller Kry – en enkel tjänst som fungerar förvånansvärt lätt att använda. Med tanke på att det är gratis så känns det också som en given startpunkt om ens hund råkar ut för något, särskilt de dagar eller tider när ens vanliga veterinär inte ens har öppet.

Om det finns något att förbättra då? Ja, självklart så skulle man önska att man kunde få ännu mer tjänster via telefonen vad gäller recept och hantering av ens hund. Men utifrån vad de lovar så gör dem det fantastiskt bra och man känner sig väldigt bra bemött genom hela samtalet.

Vi rekommenderar FirstVet till alla hundägare och ger dem 5 av 5 tassar. Om du är intresserad kan du klicka här för att läsa mer och registrera dig.