Vilken hundförsäkring är bäst? Vi hjälper dig hitta rätt
Att skaffa en hundförsäkring kan vara ett krångligt och komplicerat beslut. Att jämför och förstå vad de olika försäkringarna innebär och hur det funkar kan ta många timmar. Vi försöker göra enkla guider och recensioner för att du ska få en bra förståelse och kunna jämföra de olika alternativet – förhopppningsvis hittar du den bästa hundförsäkringen och kan spara flera tusen kr per år!

Topplista - Bästa hundförsäkringen 2020
För att göra det enkelt är här de tre försäkringsbolag vi rekommenderar när du ska skaffa hundförsäkring. Rekommendationen bygger på kundomdöme, vad som ingår i försäkringen samt priset.
Om det är den bästa hundförsäkringen för just dig och din hund beror på massvis av saker: vill du ha så låg kostnad som möjligt eller vill du ha bästa möjliga skydd? Vad är det för ras och vad använder du den till? Det är inte ett rakt svar, men om du utgår från de nedan så vet du att du iaf kan känna dig trygg.
VINNARE
En ny aktör på den svenska marknaden som har bland de bästa villkoren med näst högst ersättning och valbar självrisk. Framröstade till Storbritanniens Most Trusted Pet Insurance Provider.
- 15% om du har flera husdjur
- Självriskperiod 365 dagar
- Näst högsta veterinärvårdsbelopp
UTMANAREN
Lassie är ett nytt försäkringsbolag för hundar och katter som numer ger den högsta veterinärvårdsersättningen. Relativt oprövat, men hittills enbart positiv respons.
- Förebyggande hjälp för minskad vård
- Kostnadsfria samtal hos FirstVet
- Högst veterinärvårdsbelopp
BILLIGT ALTERNATIV
Moderna är ett välkänt försäkringsbolag som har högt betyg när det kommer till veterinärvård och en låg självrisk.
- 25% första året för valpar
- Kostnadsfria samtal hos FirstVet
- Låg självrisk med valbara nivåer
Varför skaffa hundförsäkring?
Precis som alla andra försäkringar man har är det helt naturligt att teckna en försäkring för sin lilla vän. En försäkring handlar ju om att känna sig säker och trygg att när en olycka, sjukdom eller annan oförutsedd händelse inträffar så får man tillgång och har råd med den vård som behövs. Genom att teckna en hundförsäkring så betalar du en liten avgift varje månad, men slipper de större veterinärkostnaderna på många tusen kr som kan uppstå.
Vad händer om man inte har hundförsäkring?
Om man inte har en hundförsäkring måste man stå för alla kostnader själv, och det kan bli dyrt! Enligt Sveland’s statistik så kostar snittbesöket för att plocka bort ett föremål som din hund fått i sig 18 500kr.
Vad ska man tänka på när man väljer hundförsäkring?
Tänk först över vad som är viktigt för dig och din hund:
- Vill du ha en låg kostnad? Välj den billigaste hundförsäkringen med låg ersättning och månadskostnad.
- Känna trygghet och slippa önskade utgifter? Välj en hög ersättningsnivå.
- Har du speciella krav på jakt eller användbarhet? Se vilka tilläggsalternativ som finns.
Vad kostar en hundförsäkring?
En hundförsäkring kostar väldigt olika beroende på flera olika faktorer; vilken hundras man har, hur gammal den är, var man bor, tidigare sjukdomar osv. Därför är det svårt att säga exakt vad kostnaden kommer bli för just din hundförsäkring. Man kan även göra olika tillval och ha olika upplägg som påverkar den fasta månadskostnaden mot den rörliga självrisken.
I de jämförelser vi gått igenom så brukar man hamna någonstans mellan 150-300 kr per månad. Det kan dock skilja väldigt mycket per år i kostnad samtidigt som även villkoren kan vara rätt olika, så det är värt att göra en enkel genomgång innan man bestämmer sig.
De flesta av försäkringsbolagen har även enkla jämförelseverktyg direkt på sin hemsida så att man kan fylla i sina uppgifter och få ett pris direkt, eller så kan du läsa mer om hundförsäkring på försäkrat.se
Den viktigaste kostnaden är samtidigt den man slipper om ens hund blir sjuk eller skadad och man kan behöva betala 20 000 – 30 000 kr helt plötsligt. Runt 80% av alla hundägare har försäkring och nästintill alla hundägare nyttjar sin försäkring under hundens livstid.


Alla försäkringsbolag
- Självriskperiod 365 dagar
- Näst högsta veterinärvårdsbelopp
- Inga begränsningar beroende på hundras
- 15% rabatt om du har flera husdjur
En ny aktör på den svenska marknaden som har de absolut bästa villkoren med högst ersättning och valbar självrisk.
- Förebyggande hjälp för minskad vård
- Kostnadsfria samtal hos FirstVet
- Högsta veterinärvårdsbelopp
Lassie är ett nytt försäkringsbolag för hundar och katter som numer ger den högsta veterinärvårdsersättningen. Relativt oprövat, men hittills enbart positiv respons.
- 25% första året för valpar
- Kostnadsfria samtal hos FirstVet
- Låg självrisk med valbara nivåer
Moderna är ett välkänt försäkringsbolag som har högt betyg när det kommer till veterinärvård och en låg självrisk.
- Ingen karens — försäkringen från dag 1
- Upp til 50% billligare med olika rabatter
- Hög kundnöjdhet och bra kundservice
Svedea kombinerar hög kundnöjdhet med ett lågt pris med flera olika rabatter beroende på hund.
- Bra erbjudande för blandras hundar
- Ger extra ICA bonus poäng
- Ingen karenstid och fri flytträtt
ICA har ett bra helhetserbjudande utöver hundförsäkringen som gör det värt att samla allt på ett ställe.


- Ersättning för medicin ingår alltid
- Stort utbud av tilläggsförsäkringar
- Billigt alternativ med valp och webbrabatt
Agria ägs av Länsförsäkringar och har ett flexibelt erbjudande där du kan skräddarsy efter dina behov.


- Ersättning för medicin ingår alltid
- Stort utbud av tilläggsförsäkringar
- 20% rabatt vid skadefria år
Trygg Hansa erbjuder en hundförsäkring i samarbete med Sveland, men fördelen är att du kan samla den tillsammans med andra försäkringar om du redan är kund.


- Bra för jakthundar och specialhundar
- Upp till 20 % rabatt vid skadefrihet
- Lågt betyg i kundundersökningar
- Du kan få samma försäkring via Trygg Hansa
Sveland är ett av de renodlade djurförsäkringsbolagen i Sverige, men har en ganska hög självrisk och
- Magnetröntgen ingår alltid
- Få tilläggsförsäkringar
- Endast 3 FirstVet samtal per år
Ett försäkringsbolag som inte erbjuder något speciellt och där livförsäkring aldrig ingår i någon nivå.


- 40% rabatt för valpar under 1 år
- Lågt maxbelopp för veterinärvård
- Väldigt begränsat skydd, även för högsta nivån
Billigt alternativ, men också väldigt begränsat skydd oavsett vilken försäkringsnivå du väljer
Vad ingår i en hundförsäkring?
Grunden i en hundförsäkring är veterinärvård dvs. Vård av en legitimerad veterinär när din hund blir sjuk eller skadad. Utöver det kan man sedan bygga på med livförsäkring och andra tilläggsförsäkring eller specialförsäkringar.
Veterinärvård
Veterinärvård för din hund handlar om att få ersättning för kostnader för undersökningen och sedan behandlingen av skada eller sjukdom. Det här är den viktigaste delen att ha koll på när du tecknar hundförsäkring eftersom det är störst sannolikhet att du kommer nyttja det, men också för att det finns lite olika val och villkor.
Den största skillnaden mellan olika försäkringsbolag handlar om hur stor ersättning du kan få: vilket max belopp du kan få, vid vilka tillfällen det gäller och hur de förhåller sig till din hunds ras och ålder.
Det är såklart svårt att förutse exakt vad man vill ska ingå men se över medicin, behandling (operation), undersökningsalternativ och avlivning. Kolla alltid upp vad som gäller för just din hund eftersom det kan finnas specifika sjukdomar som är vanligare hos vissa raser.
Livförsäkring
Livförsäkring ger ersättning om din hund mister sitt liv, antingen vid olika eller sjukdom. Det är en av de vanligaste tilläggen, speciellt om man har en finare hund eftersom beloppet som betalas ut vanligtvis beräknas utifrån marknadsvärdet på hunden. Livförsäkringen brukar också framförallt vara för yngre hundar eftersom den avtar med åldern och inte går att teckna när hunden blir runt 7-8 år.
Andra tilläggs- och specialförsäkringar
Hos de flesta försäkringsbolagen har du möjligheter att anpassa din hundförsäkring så att det passar just dig och din hund. Beroende på vad som redan ingår i grundpaketet så kan du ibland välja mellan att addera så att den täcker medicin, rehabilitering, olika typer av kostsamma veterinärundersökningar (MR/CT), livförsäkring osv.
Det finns även specialförsäkringar som täcker specifika användningsområden, där jakthundsförsäkring är den vanligast. Det kan även finnas speciella försäkringar om man har flera hundar (flockförsäkring) eller bedriver kennel.
Vanliga typer av tilläggsförsäkringar
Användbarhet
Om du använder din hund i specifika syften, tex. för jakt eller som ledhund, så kan du få ersättning om din hund en dag inte längre kan användas till det. Har du en vanlig sällskapshund så behöver du inte användbarhet.
Medicin
Ger ersättning för medicin som man behöver köpa om din hund blir sjuk. Ingår i flera försäkringar, men gå även att lägga till om man har en billigare variant.
Rehabilitering
Ger ersättning för olika typer av rehabilitering som krävs efter att din hund skadat sig. Exempelvis hundsim, massage eller liknande behandling. Ingår i flera försäkringar, men gå även att lägga till om man har en billigare variant.
Trygghet
Om din hund blir sjuk och du därför behöver vara hemma från jobbet eller avboka resa. Trygghet kan också ge ersättning om du själv råkar illa ut så att du inte kan ta hand om din hund och istället måste ha den på hundpensionat.
Jämföra när man väljer hundförsäkring
Det är många saker att ta hänsyn till när man väljer hundförsäkring och lätt att bli helt konfunderad. I slutändan kan man välja någon av de mest populära, men om man vill jämföra mer i detalj bör man iaf se över ett antal saker.
Veterinärvårdersättning
Den vanligtvis största kostnaden är när ens hund behöver uppsöka veterinär och få vård. Beroende på försäkring har du olika max belopp som du kan få tillbaka, dessa brukar ligga på mellan 20 000 kr och 140 000 kr beroende på vilken försäkring du skaffar.
Med tanke på att medelkostnaden för att ta bort ett svalt föremål ligger närmare 20 000 kr så kan det vara värt att inte ta det lägsta beloppet så att man känner sig säker på att man har råd.
Det finns många regler att ta hänsyn till vad för typ av veterinärvård som täcks av försäkringen så man bör se över så att de vanligaste typerna är inkluderade.
Vanligtvis står det också om sänkt ersättning för äldre hundar, något som brukar ske runt 7-8 års åldern men i vissa fall även tidigare. Har man precis skaffat valp spelar det mindre roll, men har man en hund som börjar bli till åren så ska man även se över det.
Självrisken
Även om du har en hundförsäkring och betalar en månadspremie så behöver man betala en självrisk när du använder försäkringen. Olika försäkringsbolag har lite olika upplägg, men självrisken är nästan alltid uppdelad i två delar – en fast och en rörlig del.
Den fasta delen är ett bestämt belopp, vanligtvis 1500-3000kr, som du betalar när du använder försäkringen.
Den rörliga delen är sedan en procentsats utav beloppet som tillkommer beroende på kostnad.
Framförallt under hundens första år bör man välja en låg självrisk eftersom det är vanligt att man då kommer behöva uppsöka veterinär. Man kan alltid välja att ändra försäkring senare så har du valp kan du ta de lägre alternativet och se över det igen efter 2 år.
Självriskperiod
Om du tvingas betala självrisk när din hund blir sjuk så har du en period där du inte behöver betala ännu en gång om något mer inträffar. Den perioden kallas självriskperiod och du vill att den ska vara så lång som möjligt.
Om du har 100 dagar självriskperiod betyder det att om du besöker veterinären och betalar självrisk så behöver du inte göra det igen inom de kommande 100 dagarna, oavsett hur många gånger till du behöver återkomma.
Oftast ligger självriskperioden mellan 3 månader och 1 år, varav ManyPets ligger i topp med 365 dagar. Självriskperioden räknas från ditt första besök hos veterinären så du betalar självrisken.
Medicin
Medicin kan ofta bli ganska dyrt för djur, speciellt vid längre behandlingar. Om medicin ingår i hundförsäkringen innebär det att du får ersättning för kostnaden om en veterinär ordinerat medicin eller om du behöver köpa receptbelagd medicin.
Oftast ingår det i den vanliga delen av din försäkring men om den inte gör det så kan man istället lägga till det. Vår rekommendation är att lägga till det om det inte ingår, eftersom det lätt är en kostnad som kan bli hög om oturen är framme.
Ålder på hunden
Som vi tidigare nämnt är det bra att försäkra sin hund redan när den är valp eftersom det är mycket som kan hända under de första åren för en hund. En del försäkringsbolag har krav på 6 veckor innan man kan teckna en hundförsäkring eftersom de vill vara säkra på att det inte finns några oväntade sjukdomar, men det skiljer sig inte särskilt mycket mellan bolagen.
Förutom en undre gräns så finns det även en övre ålder när man inte längre kan försäkra sin hund. Vanligtvis är det 7-8 års åldern som det sker, men vissa har så lågt som 6 år.
Det kan också skilja i villkoren för olika åldrar och att ex. Livförsäkringen minskar i värde när din hund blir äldre. Det kan vara värt att teckna försäkring hos ett bolag som har en hög ålder, så slipper man byta efter några år.
Rabatt
De flesta försäkringsbolag erbjuder rabatter för att få dig att teckna en försäkring, speciellt när den är valp kan man få 15-30% rabatt på första året. Kan vara skönt för att iaf få en liten billigare start när man ändå har en hel del utgifter för sin hund i början.
I de flesta fall gör rabatterna ganska liten skillnad, men om du har flera hundar eller ex. samlar på ICA bonus så kan det vara värt att se över hur du kan få ned priset med hjälp av rabatter.
I slutändan ska man dock komma ihåg att det viktiga är att få ett bra skydd för dig och din hund.
Hundtandvård
Att hundar har tänder är ingen hemlighet och inte heller att de måste tas hand om. Torrfoder hjälper till att rensa tänderna, men man bör även försöka ge dem en ordentlig borstning minst 1-2 gånger i veckan för att hjälpa till att hålla tandköttet friskt från att de utvecklar vuxentänder efter ca 6 månader.
Att försäkringen har ett komplett tandvårdsskydd är därför ganska viktigt, inte bara vid olycksfall utan även vid tandsjukdomar och tandskador. Det är inte säkert att det ingår, och om det gör det så ingår inte alltid problem som kan förebyggas med vanlig munhygien.
Fundera därför om du ska det och kom framförallt ihåg att hjälpa din hund med att ta hand om sina tänder så stackarn slipper plack och tandvärk.


Resa med hund - Gäller försäkringen?
Om man reser med sin hund så vill man såklart att försäkringen gäller även då. Att råka ut för en olycka i ett annat land kan vara besvärligare och bli kostsamt om man inte har koll på vad som gäller. Det gäller egentligen så fort man lämnar Sveriges gränser, oavsett om det är en kort tur till Danmark eller Norge eller om man flyger till Spanien.
Alla hundförsäkringar gäller såklart i Sverige, men utöver det beror på just din försäkring. Vanligtvis ingår även länderna i EU samt Norge, Storbritannien och Schweiz. Om man ska resa utanför det, såsom USA eller Asien så ska man vara väldigt noga och kolla upp innan resan så man har fullt skydd. Man kan också teckna ett tillfällig extra försäkring eller utöka skyddet med en högre försäkringsnivå om man reser ofta eller ska resa till ett land som inte ingår.
Använda FirstVet när du har försäkring
FirstVet är en digital veterinär som du kan ringa när du behöver råd eller din hund har icke-akuta problem såsom fästingvaccin eller mask i magen. Sedan en tid tillbaka samarbetar man med alla svenska hundförsäkringsbolag så att du kostnadsfritt kan få tillgång till en veterinär på ett smidigt sätt.
Det skiljer lite mellan vilka villkor som de olika försäkringsbolagen vilket du kan läsa om i vår genomgång och recension av FirstVet.

